Fida schrijft over Sumatra

Beelden die ik nooit eerder heb gezien in Nederland. De wanhoop, het verdriet, de verslagenheid en aan de andere kant de kracht, de eenheid en het doorzettingsvermogen. Wat zijn de mensen in Aceh sterk geweest! 

We zijn vanmiddag naar het Tsunami-museum in Banda Aceh geweest.

Een heel erg mooi gebouw, dat van de buitenkant niet erg ‘Indonesisch’ oogt. Het lijkt zo af en goed verzorgd… Van binnen zien we dat het gebouw toch al aardig wat scheurtjes vertoont. Desalniettemin dient het zijn doel. De mensen in Aceh hebben een hel doorgemaakt. Stel je voor dat je eerst jarenlang in oorlog en onrust leeft, vervolgens een flinke aardbeving… Je probeert elkaar te helpen en het volgende moment komt er een flinke stroom water door de straten zetten, vermengd met riool en puin. Wat je nu nog ziet in Aceh is niet veel puin meer. De mensen hebben in minder dan 6 jaar hun leven al weer behoorlijk opgepakt. Onvoorstelbaar! 
De laatste keer dat ik schreef, waren we in Tuktuk. We zijn volgens plan naar Berastagi gegaan, maar hebben daar geen vulkaan meer beklommen. Ik had even een voetblessure en het had de hele nacht geregend dus ons pad door de jungle zou erg glad en vies zijn. Daarom hielden we een rustdagje en hebben we op een echt Aziatische markt rondgestruind waar alles te koop is. Levende kippen in een plastic zakje of toch een kip zonder kop… Een kleine jongen van zo’n 8 jaar die het uitbeenwerk doet.. Je ziet het allemaal. 

Na Berastagi gingen we naar Bukit Lawang. Dat was echt een hoogtepunt van de vakantie tot zover! We hebben oog in oog gestaan met semi-wilde en wilde oerang oetans, Thomas Leaf monkeys en uiteraard Makaken. We voelde ons helemaal op ons gemak bij de Garden Inn waar we een fijne bungalow huurden. We deden een jungletrek en gingen al tubend terug naar het dorpje. Als we terug zijn, moeten jullie de foto’s maar bekijken.. 

Na Bukit Lawang vlogen we naar Banda Aceh en reisden we door naar Pulau Weh. Dat was ons ‘dieptepunt‘ in letterlijke zin, want we doken tot zo’n 30 meter. Wat betreft de ervaringen zeker ook eenhoogtepunt!. Het strand waar Lumba Lumba staat is niet heel groot en na een paar dagen kenden we bijna iedereen die daar rondliep. Heel gemoedelijk allemaal. Na onze eerste duik, besloot ik dan toch maar een vervolgcursus te doen. Ik ben inmiddels ‘advanced open water-diver’. Daarvoor moest ik wat theorie doornemen en 5 mooie duiken maken. Eerst wat meer vaardigheden geoefend en daarna een nachtduik, diepduik en eem driftduik gedaan. Met die laatste laat je je meevoeren door de stroming. Erg gaaf! Het koraal en de vissen die we zagen, waren geweldig! Gisteren hebben Sven en ik ook nog twee duiken zelfstandig gemaakt. Ook dat was super!! In het begin nogal spannend, zeker omdat er van mijn richtingsgevoel onder water niet veel klopt.. maar we kwamen precies uit waar we wilden. Een kleine greep uit wat ik heb gezien: Red warthy frogfish, barracuda, trevally / jacks, schildpadden, mantis shrimps en octupusjes… Foto’s hebben we zelf niet gemaakt onder water, dus voor een beeld moeten jullie zelf even googlen ;-) 

Wat gaan we nu doen? We hebben nog 1,5 week en gaan morgen weer naar Maleisie. We vliegen naar Penang, een eiland.

Daar willen we een motorbike huren en rondkijken.

Ook willen we Langkawi en Cameron Highlands nog bezoeken voordat we weer naar Kuala Lumpur reizen. Maar niets is zo veranderlijk als het weer en Sven & Fida… dus wie weet zitten we straks toch weer ergens anders.

We doen nog even lekker waar we zin in hebben. En dan komen we de 16e weer thuis om een heerlijke Nederlandse boterham te eten… Hmm… heb er nu al zin in! 

Tot snel allemaal!

2 Responses

 1. Niels & Mabel Says:

  Hey lieverds,

  Wauw wat hebben jullie weer veel gezien en gedaan zeg. Ben echt trots op je Fida dat je zo ver bent gekomen met duiken dat jullie nu samen kunnen duiken. Weet dat het best spannend was allemaal voor je en je hebt het toch maar mooi gedaan!

  Geniet nog maar even daar, want het weer is in Nederland altijd veranderlijk..gisteren was een mooie zonnige dag..vandaag weer regen ;-(

  We moeten maar gauw afspreken om de foto’s van jullie vakantie te bekijken onder het genot van een lekker Nederlands broodje ;-) misschien leuk om dan gelijk de tekeningen van ons huis laten zien.

  Dikke kus van ons

 2. Elien en Rudi Says:

  haai lieve sven en fida,

  wat n mooie verhalen en wat beleven jullie veel zeg! Jeetje!

  Weer n indrukwekkende reis, wel n beetje zoals ik van jullie gewend ben;-) Super gaaf dat jullie zoveel duiken en dat jij (Fida) zover bent gekomen met je duiken! Stoer hoor!

  En die orang-oetans! Echt bijzonder!! Ik heb ze net nog in de dierentuin gezien wat een beesten. Echt mooi en heel apart dat jullie die in het echt hebben gezien!

  Geniet van jullie trip! Heel heel heel erg veel plezier.

  Dikke kus en knuffel! Elien (en ook van Rudi)

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.