100 jaar terug in de tijd

Met kleine oogjes van vermoeidheid zit ik hier in een relaxed internet-cafe in Luang Prabang. Samen met Anna en de Italiaanse Kiara heb ik net langs de rivier zitten eten. We dronken lekkere fruit-shakes (banaan, lemon, mango), speelden een potje kaart en praatten rustig over onze laatste twee dagen. Laos is een land dat zoveel rustheid uitstraalt, de mensen zelf zijn vriendelijk, beleefd en hebben een mooie glimlach. Vaak wordt je spontaan begroeit door kinderen of mensen op straat met: Sabadee!, wat hallo betekend.

Anna en ik waren verschillende boekingsbureau’s langs gegaan, maar vele waren absurt duur. Uiteindelijk vonden we een bureau dat allerlei trips deed voor een mooie prijs. Samen met Kiara, die wij bij de Kwang Si watervallen hadden ontmoet, boekten we een 2 daagse trip.
Zondagochtend vertrokken we met z’n 3e voor een twee daagse trip door de noordelijke omgeving van Luang Prabang. Na een uur rijden sprongen we uit de pickup-truck en gingen zitten bij het huis van onze gids, Puma (ja zo heette hij echt!). Het dorpje langs de weg bestond uit vele huizen van hout en bamboo, maar ook al een aantal die van beton waren gemaakt met stevige golfplaten daken. Nadat we nog effe boven de Aziatische wc hadden gehangen, effe wat sticky-rijst met een of ander lekker groen sauceje gegeten hadden, staken we ieder een fles water bij ons en gingen op pad. Puma liep voorop en vertelde af en toe wat over de omgeving.

We konden zien dat de heuvels en bergen veel gebruikt werden voor landbouw. Helaas zagen we ook hoe de mooie jungle geregeld was afgebrand om nieuwe landbouwgronden te maken.
Het was heet, met elk stukje schaduw om in te lopen waren we blij. We liepen door verdroogde rijstvelden en staken geregeld een beekje door. Dat was heerlijk verkoelend, goed dat ik die Tefa’s gekocht had. Na zo’n 2 uur lopen, we kwamen af en toe mensen tegen (Sabadee!) die op het land aan het werk waren, kwamen we plots bij een Hmong dorpje. We liepen rechtstreeks 100 jaar terug de tijd in, als het niet meer is!!
Stel je voor, een droge zandvlakte van zo’n 100 bij 60 meter. Op deze vlakte staan kriskras verspreid huisjes, gemaakt van een combinatie van hout en bamboo en daken van riet of gedroogte bladeren. Tussen de huizen en onder de huizen lopen kippen, kuikens, eenden, varkens, honden en kalkoenen. Geen elektriciteit, geen waterleidingen, geen tv, geen radio, geen wc’s. Om zich te wassen word de beek een stukje verderop gebruikt. Daar halen ze ook hun water vandaan voor drinken en koken. Op het moment dat wij door het dorpje liepen, waren alle mannen en vrouwen in de velden. Vele kinderen waren er wel. Sommige liepen naakt, andere alleen een shirt, weer andere shirt en broekje. Sabadee! Sabadee! hoorden ze roepen. Ze waren aan het lachen en zwaaien, erg lieve mooie kids, ze zagen er gezond uit! Ik schoot wat portretfoto’s. Puma regelde dat we effe in een huis konden kijken, pffff dat was interessant! Er zijn geen ramen, dan wordt het alleen maar te warm, in twee hoeken stond een bed van bamboo, geen matras hoor! In het midden een houtvuur, waarop gekookt kon worden.

Aan de bamboo-muur hing een kleine altaartje en dat was het wel zo’n beetje. Deze mensen hebben niet veel.  Indrukwekkend hoor!

Na een stevige klim kwamen we bij een ander dorpje, het zelfde beeld, alleen hier wel wat daken van golfplaten. We konden zelfs een blikje Pepsi cola kopen, wat aangeeft dat deze mensen het wat beter hebben. Ook dit dorp leeft voornamelijk van het verbouwen van de zogenaamde ’stiky-rijst’. Wat veel in Laos gegeten wordt. Na hier effe rond gekeken te hebben en wat foto’s gemaakt te hebben klommen we weer een stuk verder.

Nu kwamen we uit bij de top van de berg, er was een plateau van roodzand met een prachtig ver uitzicht op de bergen in de verte. Plots hoor in Anna zegge, “There is a school here!”. Ik kon het niet geloven maar idd, er was een houten gebouw met stevige golfplaten dak. Er waren drie lokalen. Denk maar niet dat ze zo zijn als in Nederland. De grond was zand, er stonden oude houten banken, geen elektriciteit en geen stromend water. Aan de muur hingen 2 a 3 poster. Er hing een groot schoolbord aan de muur. Dat was het. Woww, ik probeerde me voor te stellen hier les te moeten geven. Om de les te laten beginnen zou ik dan op de school bel moeten slaan die buiten hing. Toen ik die nader bekeek bleek dit een oude bom te zijn, hij gaf een mooi geluid…

We kwamen aan in het dorpje waar we de nacht door gingen brengen. Ook hier geen electriciteit of stromend water. Na een korte rondleiding van Puma, bleek dat we ons konden wassen bij een bron, 100 meter lopen verder op. Hier moest iedereen zich uit het dorp wassen en tandjes poetsen, maar ze gebruikte het ook voor drink water en om mee te koken. Netjes wachtte we op onze buurt en keken toe hoe de mensen zich aan het wassen waren. De mensen zijn zo vriendelijk hier, al snel werd er voor ons ook een emmer gevuld met water en daar stond ik in m’n onderbroek tussen de deze mensen in me in te zepen.
Puma kookte op een open vuur een heerlijke maaltijd. Sticky-rijst, sperciebonen met heerlijke sauce en een groente soep. Het was goed te eten.
Ik keek wat rond in deze andere wereld. Ik zag de varkens rond scharrelen, naast de kippen en eenden. Her en der snuffelde een hond, op zoek naar wat lekkers. De mannen waren een soort voetvolley bal aan het doen met een bamboo bal.

Zag er tof uit!
Het werd al snel donker, bij kaarslicht zaten we te kaarten en Puma schonk wat Lao-Lao wiskey voor ons in. Onder tussen waren we omringd door vele kinderen en ouders die stilletjes toe keken. Het was een magische ervaring om de gezichten om ons heen te zien in het kaarslicht.

Nadat we maandagochtend gewekt werden door de haanen die flink aan het ‘kukelekuen’ waren, waste ik snel m’n kop bij de waterbron om goed wakker te worden. Terwijl ik tussen de kippen en varkens terug liep naar het dorp, realiseerde ik me weer in wat een wereld ik terecht was gekomen. Na een snel ontbijt namen we afscheid en liepen in 2 uur naar de rivier.

Daar aangekomen werden we met een pickup een heel stuk stroom opwaarts gebracht.
Het kayaken was geweldig!! Er waren een aantal snelle stroomversnellingen en de omgeving was ontzettend mooi! Hoge bergen, stijle kliffen, groene vlaktes en vele bamboobossen langs de oevers. Af en waren er groepjes mensen bezig langs de rivier, volgens Puma bleken ze op zoek naar goud. Anna en ik vielen nog effe uit de kayak bij een stevige stroomversnelling, grote lol!

Laos is weer een geweldige ervaring. In Vang Vieng, de vorige plaats waar ik was, heb ik het wereldberoemde tubing gedaan. Met een grote band de rivier af dobberen en geregeld bij een bar langs het water stoppen om biertje te drinken en het water in te springen met touwen of glijden. Een harstikke leuke ervaring, maar lang niet zo indrukwekkend als deze 2e daagse trip hier in Luang Prabang!

Het is nu nog 2 weken voordat het hele avontuur er op zit. Ik denk nog een paar dagen in Laos, dan steken we de grens over naar Thailand. Daar zullen Anna ik onze wegen scheiden en reis ik nog een keer effe alleen. Ik hoop nog effe lekker

4 Responses

 1. corrie Says:

  effe lekker nog effe alleen,Sven je dagen zijn geteld.Op naar het rijke Westen,waar de een nog een grotere kar hat as de mijne.
  groetjes Sven, geniet nog effe alleen. ……. Corrie.

 2. Saskia Says:

  Hi!!
  Mooi geschreven weer Sven :D Ik was bang dat ik te weinig boeken mee had genomen naar Leuven om te lezen, maar dat blijkt helemaal niet erg te zijn want je geeft me altijd wel weer wat leuks om te lezen :D
  Have fun!!

 3. Joke Says:

  Jeetje ja….het bestaat nog!!
  Wat een belevenis,Sven!

  Wel een dammetje gebouwd bij de rivier?
  En niet eens even mee gevoetvolleybald?

  Geniet nog van de laatste dagen lieverd!
  Dikke KUS!

 4. Berit Says:

  Hee svennie! Ik zag je mams vandaag bij de tandarts :) We hadden beiden haast, bleek dat we na elkaar een afspraak hadden bij dezelfde tandarts! Ze zei dat je nu in Ko Chang zit om even te relaxen. Ik kreeg meteen flash-backs van de dingo’s die me daar hebben aangevallen! Hahaha :) Dus have fun daar, lekker relaxen op long-beach (weet niet of je daar zit) en pas op voor die rare honden!
  Woensdag weer in kikkerland.. Gaat mega snel zeg, voor mijn gevoel dan!

  Liefs Beer

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.